• Návšteva obecnej knižnice

          • Vrámci akcie Týždeň slovenských knižníc  žiaci našej školy pod vedením svojich pani učiteliek navštívili obecnú knižnicu. Prezreli si nové tituly a domov si odniesli pekné knižky, ktoré im vo voľnom čase budú spríjemňovať deň. Veríme, že takéto aktivity budú u deti vzbudzovať väčśí záujem o knihy a rozvíjať čitateľskú gramotnosť. Dočítania, kamaráti!!!!

          • Oznam - Jarné prázdniny

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že od 26.februára do 1.marca 2024 majú žiaci našej ZŠ jarné prázdniny. Začiatok vyučovania po prázdninách je v pondelok 4.marca 2024. ŠKD a ŠJ počas jarných prázdnin nebude v prevádzke.

                                                                                                                                     PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                           riaditeľka školy

          • Zachráňte planétu

          • Projekt „Zachráňte planétu“ na hodine čítania v 4.A triede mal nielen vzdelávací rozmer a prispel k rozvoju kompetencií žiakov, ale žiaci získali  nové vedomosti a zručnosti spojené s ochranou životného prostredia. Žiaci si vymieňali skúsenosti týkajúce sa metód starostlivosti o životné prostredie, osvedčených postupov a aktivít, ktoré sa prijímajú pri starostlivosti o prírodu. Výsledkom projektu sú práce žiakov s poučením pre ostatných.

          • Workshopový deň v ZŠ Juh Vranov nad Topľou

          • Dňa 15.02.2024 žiaci našej ZŠ sa zúčastnili aktivít v ZŠ Juh pod názvom workshopový deň. Žiaci 4.ročníka sa mohli zapojiť do rôznych aktivít, ktorých cieľom bolo ukázať aké predmety sa budú učiť na druhom stupni. Žiaci získali množstvo užitočných informácií a zážitkov. Touto cestou sa chcem poďakovať pani riaditeľke školy Mgr. Zlatici Halajovej za pozvanie.

          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína

          • Dňa 22.2.2024 sa uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Zapojili sa doňho žiaci prvého až štvrtého ročníka. A ako to dopadlo? 

            1.ročník :1.miesto Soňa Havrilová

                             2.miesto Eliška Mezejová

                             3.miesto Tamara Lukáčová 

            2.až 4.ročník: poézia-1.miesto Karin Sklárová 3.A

                                                   2.miesto Juraj Žolna 2.A,

                                                                    Matias Kukuruc 3.A

                                                    3.miesto Alexander Hakoš 

             

                                     próza : 2.miesto Janka Pavlišová 4.A

                                                                Šimon Bak 3.A

            Srdečne blahoželáme. 

          • Vtáčik v klietke

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vtáčik v klietke.

            Dnešná pracovno-technická činnosť v 1. oddelení ŠKD bola pre deti veľmi zaujímavá. Pracovali ako včeličky a vytvorili krásne práce, za ktoré im patrí veľká pochvala.

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Hodnotu reči a materinského jazyka si v bežnom živote málokedy uvedomujeme. Pritom práve jazyky sú najsilnejšími nástrojmi na zachovanie nehmotného kultúrneho dedičstva. Cieľom Medzinárodného dňa materinského jazyka, ktorým je už 19.rokov 21.február, je pripomenutie, poznávanie a zvyšovanie úrovne ovládania materinských jazykov na celom svete. 

          • Negatívny vplyv človeka na životné prostredie

          • Naša krásna  planéta trpí! Je nutné zvoniť na poplach! A nie je už neskoro?

             

            Keď každý z nás urobí čo i len jednu malú vec, rozhodnutie, zmenu návyku týkajúceho sa ochrany životného prostredia, určite to pomôže a možno spoločne sa nám podarí zachrániť našu modrú planétu.

             

          • Týždeň priateľstva 12. - 16. februára 2024

          • Celý Týždeň priateľstva sme venovali rozvíjaniu a upevňovaniu kamarátskych vzťahov. Deti sa zapájali do rôznych aktivít, v ktorých svojim dobrým kamarátom vyjadrili sympatie a uznanie.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            Hneď v pondelok deti dostali srdiečka so svojím menom a počas celého týždňa na ne lepili malé srdiečkové nálepky svojim kamarátom. V piatok sme hotové srdiečka pripevnili na Strom priateľstva. Hrali sme sa hru: Loptička sympatie, v ktorej deti mali vyjadriť svoje sympatie ku kamarátom a vyzdvihnúť ich dobré vlastnosti. Vyrobili sme aj malé darčeky s prekvapením pre najlepších kamarátov. Veríme, že dobrí kamaráti si budú navzájom pomáhať stále a nie iba počas Týždňa priateľstva.

          • Pôda

          • Predmet : prvouka 

            Téma : úrodnosť pôdy, rozpúšťanie látok vo vode 

            Ročník :druhý 

          • Polárna krajina

          • Dnes sme sa s deťmi v školskom klube detí v rámci prírodovedno-environmentálnej oblasti výchovy venovali téme života v polárnych krajinách. Deti mali zaujímavú prezentáciu o Arktíde, Antarktíde  a dozvedeli sa aké živočíchy žijú v týchto studených krajinách. Samozrejme sme si spomenuli aj vplyv globálneho otepľovania  na toto ľadom pokryté územie planéty. Teoretické vedomosti deti následne využili pri tvorbe kreatívneho projektu, ktorý znázorňoval polárnu krajinu. 

          • Detský fašiangový karneval deti MŠ a ZŠ

          • Školský vzdelávací program našej základnej školy má vo svojom obsahu prierezovú tému Regionálna výchova a tradičná ľudová kultúra. V rámci nej žiakom približujeme regionálne zvyky a tradície našej obce. K nim neodmysliteľne patrí tiež fašiangový karneval. Fašiangy sú súčasťou slovenskej tradície. Je to čas, keď sa všetci zabávajú, veselia a hodujú.

            Keďže zábavu majú radi nielen dospelí, ale aj deti a preto MŠ v spolupráci so ZŠ usporiadali detský fašiangový karneval, na ktorom bolo plno krásnych karnevalových kostýmov. Hosťom programu bola "UsmievAnka", ktorá prispela pekným programom pre deti. Samozrejme nechýbal ani Zvedavko, ktorý si s deťmi zatancoval.

            Táto milá akcia sa uskutočnila v priestoroch kultúrneho domu. Celý program dopĺňala perfektne namixovaná hudba. Z karnevalu sme všetci odchádzali spokojní a plní zážitkov.

            Ďakujeme p.starostovi obce Nižný Hrušov Jánovi Fenčákovi a všetkým, ktorí prispeli k usporiadaniu tohtoročného karnevalu.

          • Matematický klokan - vyhlásenie súťaže

          • Klokaníme
            26. marca 2024

            Prihlás sa do 16. februára 2024

            Najväčšia medzinárodná matematická súťaž sa bude v tomto školskom roku konať  26.03.2024. Všetky “súťaženiachtivé“ deti sa môžu prihlásiť u svojho triedneho učiteľa alebo u školského koordinátora (PaedDr. Iveta Ondiková) do 16.02.2024.  Štartovné je 5 € na žiaka (uhradí ho v škole). Súťažiť môžu deti od prvého po štvrtý ročník. Viac informácií o súťaži nájdete v letáku.

                                                                                                                                     PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                           riaditeľka školy

          • Všetkovedko

          •     Vedomostnú súťaž VŠETKOVEDKO si za roky jej existencie obľúbili nielen žiaci, ale aj učitelia a rodičia. Je špecifická svojim zameraním- nevyžaduje podrobné vedomosti z jedného izolovaného predmetu, ale prepojenie všetkého, s čím sa deti doteraz v škole alebo v rodine stretli a čo sa naučili. Deti získavajú v súťaži aj nové skúsenosti dôležité pre ďalšie štúdium a aj pri rôznych dôležitých testovaniach- čítanie s porozumením, prácu s testom a odpoveďovým hárkom. Tento rok sa konal už 15.ročník súťaže , do ktorého sa zapojili aj žiaci našej školy. Tí najlepší získali titul Všetkovedkov učeň a tí, ktorí sa zaradili medzi 30% najúspešnejších riešiteľov z celého Slovenska,  získali titul Všetkovedko. Dvaja najúspešnejši riešitelia so 100% úspešnosťou získali knižnú odmenu. Ostatní získali krásne vecné ceny. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • Návšteva predškolákov MŠ Nižný Hrušov v ZŠ

          • Spolupráca ZŠ a MŠ sa zameriava na prehlbovanie citových vzťahov a rozvíjanie charakterových vlastností detí, ktoré sa vyžadujú pri vstupe do ZŠ. Systematickou a účinnou spoluprácou chceme vytvárať podmienky pre nestresujúci plynulý prechod detí MŠ do 1.ročníka ZŠ. V stredu 24.1.2024 si predškoláci vyskúšali, ako sa cvičí v ozajstnej škole. Vystrojení vstúpili do telocvične, kde ich už čakali žiaci 1.ročníka spolu s pani učiteľkou Mgr. Nikoletou Rusnákovou. Hodina Telesnej výchovy sa pre žiakov práve začala a tak sa hneď predškoláci pripojili k žiakom. Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na príprave tejto hodiny, pani riaditeľke Lenke Vaňovej , pani učiteľke MŠ Zuzane Malej.