• Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • Dňa 30. júna 2023 sa žiaci Základnej školy Nižný Hrušov slávnostne rozlúčili so školským rokom 2022/2023. Po zaznení štátnej hymny sme si vypočuli príhovor pani  riaditeľky PaedDr. Ivety Ondikovej, v ktorom zhodnotila ukončený školský rok, odovzdala knižné odmeny a diplomy žiakom, ktorí počas roka dosahovali výborné výsledky či už vo vedomostných súťažiach, alebo vo vyučovacom procese. Učiteľom a žiakom sa prihovoril aj náš pán starosta obce Ján Fenčák. Slová rozlúčky patrili hlavne štvrtákom ktorým poprial veľa úspechov v novej škole.

             

            POĎAKOVANIE

            Milí žiaci,dovoľte nám zaželať Vám krásny prázdninový čas, veľa slnka a bezstarostného oddychu. Vám milí učitelia chcem poďakovať za to, že ste svoje povolanie počas tohto školského roka vykonávali zodpovedne, želám Vám znovuobjavenie entuziazmu pre svoju prácu, načerpanie síl a energie do nového školského roka 2023/2024, p.starostovi za vynikajúcu spoluprácu počas celého školského roka a  všetkým nepedagogickým zamestnancom za to, že nám svojou každodennou prácou pomáhajú zabezpečiť chod školy .Zároveň vyslovujem veľké ďakujem všetkým rodičom za spoluprácu a ochotu vždy pomôcť, keď sme niečo potrebovali. Tešíme sa na všetkých v novom školskom roku 2023/2024.

             

                                                                                                                            PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                  riaditeľka školy

          • Zážitkové vyučovanie "Bezpečnostná akcia hasičov"

          • Zážitkové vyučovanie, ako už konkrétny spôsob edukácie sa snaží prostredníctvom zážitku a skúsenosti pomôcť žiakovi získať vedomosti, schopnosti a zručnosti tak, aby si ich osvojil na celý život. Zážitkové vyučovanie sa však nesústreďuje len na vyvolanie zážitku, ale predovšetkým na jeho spracovanie. Aj v našej škole sa snažíme vtiahnuť žiakov do témy vyučovacej hodiny zážitkom. 

            Do našej ZŠ zavítali príslušníci hasičského a záchranného zboru z Holčíkoviec. Hasiči prišli na automobile hasičskej záchrannej služby , v ktorom mali vybavenie a náradie na hasenie a iné záchranárske zásahy.

            Hasiči žiakom ochotne porozprávali o svojej práci, ukázali im odev, ktorý používajú pri zásahoch a predstavili im hasičskú techniku. Deti sa dozvedeli, ako treba zavolať pomoc pri požiari. Obdivovali hasičské auto, rôzne druhy hadíc a prúdnic. Zaujali ich hydraulické nožnice, ktorými hasiči dokážu vyslobodiť ľudí z vrakov áut pri autonehodách. Vyskúšali si, ako sa sedí v hasičskom aute. Najväčším zážitkom pre deti bola ukážka vyslobodzovania osoby z havarovaného vozidla. Nakoniec hasiči ochotne odpovedali aj na zvedavé otázky detí. Rozžiarené očká detí svedčili o tom, že sa im takéto zážitkové vyučovanie páčilo.

            Ďakujeme príslušníkom hasičského a záchranného zboru z Holčíkoviec, zvlášť Mgr. Lukášovi Popovičovi a Ing. Ondrejovi Haľkovi za ich ochotu a spoluprácu  pri realizovaní tohto zážitkového vyučovania a za darčeky pre deti v podobe kalendárov a kníh a penovú párty ktorou deti veľmi potešili a prekvapili.

                                                                                                                                               PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                                     riaditeľka školy

          • Blahoželanie p.starostovi obce Jánovi Fenčákovi k meninám

          • V deň Vašich krásnych menín prišli sme k Vám s pozdravením:

            Nech sa Vám dni množia, 

            nech Vás chráni ruka Božia.

            Veľa zdravia, štastia veľa,

            všetko  čo si srdce želá.

            Veľa lásky, spokojnosti,

            v celej ďalšej budúcnosti.

            Úsme v tvári, radosť v oku,

            úspech v každom žitia kroku.

            K Vašim meninám všetko najlepšie želá kolektív ZŠ Nižný Hrušov. 

          • Vyhodnotenie čitateľov Základnej školy Nižný Hrušov

          • Dňa 21.júna 2023 sa pod vedením riaditeľky Obecnej knižnice Ing. S.Boguskej uskutočnilo vyhodnotenie najlepších čitateľov ZŠ. Ďakujeme mladým umelcom za krásny kultúrny program a všetkým čitateľom prajeme veľa zážitkov pri čítaní kníh. Z akcie detí vytvorili aj ilustrácie. 

            Ďakujeme!

                                                                                                                                             PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                                    riaditeľka školy

          • PRIANIE KU DŇU OTCOV

          • Najmilší otec,

            k Tvojmu dnešnému sviatku Ti prajem, aby sa Ti stonásobne vrátila všetka láska a starostlivosť, ktorú nám dávaš. Mám Ťa rád/a!

            Si jednoducho otec s veľkým O. Vďaka za všetko, otecko!

            Krásny Deň otcov Vám prajú deti ZŠ Nižný Hrušov.

          • Pripomíname si Svetový deň bez tabaku

          • Do dňa bez tabaku sa žiaci zapojili na hodine prírodovedy pod vedením pani učiteľky Mgr. T. Popovičovej kresbami, básňami a zhotovením projektov aby si zopakovali informovanosť o nepriaznivých zdravotných následkoch fajčenia v mladom veku.  Dúfame, že tabak a cigeraty sa pre našu ďalšiu generáciu nestanú samozrejmosťou, ale naopak, že ich budú považovať za hrozbu pre svoje zdravie a zdravie blízkych.

          • OZNAM k zasielaniu rozhodnutí do elektronických schránok

          • V zmysle zákona č. 305/2013 Z.z. o elektronickej podobe výkonu verejnej moci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o e-Governmente) Vám oznamujeme, že rozhodnutia vydané Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, v ktorých rozhodujeme podľa osobitných predpisov, vo veciach práv, právom chránených záujmov a povinností fyzických osôb alebo právnických osôb Vám budú zasielané do elektronickej schránky spôsobom doručenia do vlastných rúk.

            Rozhodnutia budú autorizované kvalifikovaným elektronickým podpisom vytvoreným s použitím mandátneho certifikátu a s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou alebo kvalifikovanou elektronickou pečaťou s pripojenou elektronickou časovou pečiatkou.

            V prípade, že nemáte aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie, rozhodnutia Vám budú doručené formou listinného rovnopisu, ktorého súčasťou bude doložka o autorizácii v zmysle Vyhlášky č. 85/2018 Z.z. Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o spôsobe vyhotovenia a náležitostiach listinného rovnopisu elektronického úradného dokumentu.

             

                                                                                                                                PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                      riaditeľka školy

          • English star

          • English star je medzinárodná súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie, prispieť k vyhľadávaniu talentovaných žiakov. 

            Tento rok sa konal už 10.ročník súťaže. Zapojili sa doňho žiaci 2.až 4.ročníka. Všetci sa stali úspešnými riešiteľmi a tí najúspešnejší dostali diplom so zlatou medailou a pero s logom súťaže. Blahoželáme. 

             

          • Poďakovanie od detí

          • V mene všetkých detí vyslovujeme veľké a úprimné poďakovanie pánovi starostovi obce Jánovi Fenčákovi za milé prekvapenie pre deti v podobe hodinovej jazdy na kolotoči. Šťastné úsmevy detí hovoria za všetko. 

            ĎAKUJEME!

                                                                                                                             PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                  riaditeľka školy

          • Návšteva okresnej knižnice vo Vranove nad Topľou

          • V rámci výchovno - vzdelávacej činnosti žiaci 2.A triedy dňa 12.6. navštívili okresnú knižnicu vo Vranove nad Topľou, kde si reálne zahrali bábkové divadlo na rozprávku Ako išlo vajce na vandrovku. Taktiež získali mnoho cenných informácií, prečítali a prelistovali si rôzne zaujímavé knihy a knižné novinky. Naučili sa, ako sa majú orientovať pri výbere kníh. Nakoniec  sa troška pohrali a mohli ísť na zákusok a zmrzlinu. Pevne veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám a s láskou ich budú čítať až do dospelosti.

          • Lienka

          • Pozerá sa malá lienka

            na kvetinky v tráve.

            Odmenia ju vôňou všetky,

            čo rozkvitli práve.

          • Malá olympiáda

          • Oslavy Dňa detí sme v piatok v školskom klube ukončili malou olympiádou. Deti ukázali svoju šikovnosť v behu, v hode a v skokoch. Každý, kto zvládol všetky disciplíny, bol aj odmenený.

          • Medzinárodný deň detí

          • Medzinárodný deň detí je sviatok, na ktorý sa žiaci našej školy veľmi tešia. Deň detskej radosti  bol pre nás príležitosťou navštíviť Safari park, Rozprávkovo, výstavu zvieratiek. Maľovanie na tvár zožalo medzi deťmi veľký úspech. V krásnom prostredí sa deti dostatočne vyšantili aj získali nové vedomosti. Úsmev na ich tvári a radosť v očiach sú tou najlepšou odmenou pre všetkých, ktorí sa na príprave MDD každoročne podieľajú. Ďakujeme za sladkosti pre deti. Všetkým veľmi chutili. 

                                                                                                                                            PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                                   riaditeľka školy

          • DIDAKTICKÉ HRY V PRÍRODE

          • Dňa 02.06 2023 sa na našej škole uskutočnili ,,Didaktické hry v prírode.“ 

            Venovali sme sa:

            • riešeniu mimoriadnych situácíí,
            • zdravotnej príprave,
            • dopravnej výchove,
            • ako sa správať v prírode.

            Jednotlivé témy boli prispôsobené veku detí. Pokračovali sme presunom k lesu. Počas cesty sme dodržiavali dopravné predpisy. V prírode sme plnili rôzne úlohy zamerané na využitie nadobodnutých vedomostí z teoretickej prípravy.

            Zdravotná príprava - zlomenina ruky, zlomenina nohy + prvá pomoc, fixácia pomocou konárov a oblečenia, pomocou trojrohej šatky, pomocou obväzu, bezvedomie - ako zistiť či postihnutý dýcha a ako ho správne dať do stabilizovanej polohy, lekárnička- čo do nej patrí, triedenie a využívanie všetkých vecí, ktoré lekárnička musí obsahovať.

            Pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana - jedovaté, zákonom chránené rastliny - rozpoznanie, zvieratá žijúce v lese, doma , na lúke - ich úžitok, prínos pre prírodu, huby jedlé a jedovaté.

            Riešenie mimoriadnych situácií - ,,Záchranný systém" - správne používanie čísel 150, 155, 158 , 112.

            Deti boli veľmi nadšené, akcia sa im páčila, pretože sa prejavili ako správny kolektív ako správni kamaráti. Hoci sa učili, opakovali si, preverovali svoje vedomosti, stále to brali ako hru. A o to išlo.

                                                                                                                                               PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                                    riaditeľka školy