• Výtvarná výchova v 2. A. - Výtvarné činnosti inšpirované dejinami- EGYPT

          • Dnes sa výtvarná výchova v druhom ročníku niesla v znamení dejín, a to konkrétne dejín starovekého Egypta. Žiaci maľovali faraónov a vyskúšali si aj obrázkove písmo. Bonusom vyučovacej hodiny bola spoločenská hra  Ramses II., ktorá žiakov preniesla do starovekého sveta, ktorý bol plný múmií, sarkofákov, pyramíd...Na záver hodiny sme si jedného žiaka spoločne premenili na živú múmiu. 

             

            Mgr. Simona Špallerová, vychovávateľka ŠKD 

          • Poďakovanie

          • Riaditeľka ZŠ Nižný Hrušov PaedDr.Iveta Ondiková touto cestou srdečne ďakuje a vyslovuje veľké a úprimné poďakovanie za obrovské nasadenie pri odstraňovaní havárie na kanalizačnom potrubí v ZŠ - Nižný Hrušov dodávateľským firmám Mont complex s.r.o., J&P Construction s.r.o., pánovi starostovi obce Jánovi Fenčákovi a zamestnancom obce.

                                                                                                                                     PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                             riaditeľka školy 

          • Deň Zeme 2024

          • Ako každý rok, tak aj tento sme si dňa 22. 04. 2024 pripomenuli, aké je dôležité chrániť našu planétu. Tento významný deň prináša jednotlivcom spoločný záväzok k ochrane a zachovaniu životného prostredia. Je potrebné, aby aj žiaci našej školy poznali hodnotu planéty. Deň Zeme sme oslávili prospešnými aktivitami, ktorých sa žiaci zúčastnili na jednotlivých vyučovacích hodinách.

            Snažíme sa ukázať deťom, ako udržať životné prostredie v čo najlepšom stave a dať im čo najviac vedomostí o tom, ako chrániť a zveľaďovať životné prostredie. Veríme, že spojením citu a poznatkov sa nám podarí formovať u detí  pozitívny vzťah k prírode a ochrane životného prostredia. Je dôležité, aby si deti už odmalička uvedomovali, že na ochranu Zeme by sme nemali zabúdať po celý rok.

          • Oznam - RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľka školy, v súlade s §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, poskytuje riaditeľské voľno so súhlasom zriaďovateľa pre žiakov 1.-4.ročníka dňa 23.04.2024 (utorok) z prevádzkových dôvodov. Žiaci sú z obedov odhlásení. Nástup žiakov do školy je 24.4.2024 (streda).

            S úctou

                                                                                                                                        PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                                riaditeľka školy

          • Apríl - mesiac lesov

          • V apríli si pripomíname dôležitosť lesov, ktoré sú pľúcami našej planéty.

            V rámci prírodovedno-environmentálnej oblasti výchovy v ŠKD  sme sa s deťmi rozprávali o tom, že aký význam maju lesy, kto v lese žije, čo v lese rastie, a aj o tom, že ako sa v lese máme správať. Získane vedomosti sme zhmotnili v podobe projektu, ktorý zdobí našu školu.

            Mgr. Simona Špallerová, vychovávateľka ŠKD

          • Slávnostné privítanie budúcich prvákov

          • 8.apríl bol pre našu školu veľkým dňom. Uskutočnil sa "Slávnostný zápis detí" do 1.ročníka ZŠ. Prváci prišli k zápisu v sprievode svojich rodičov a pani riaditeľky MŠ. Nasledoval krátky kultúrny program, v ktorom sa nám predstavili žiaci 1. a 2.ročníka. Predškoláci v škole absolvovali úvodnú skúšku školskej zrelosti krátkym rozhovorom s pani učiteľkou a vypracovali jednoduchý pracovný list. Každé dieťa si za odmenu vzalo zo zápisu domov darček pre potešenie, ktorý  vyrobili pre deti naše šikovné pani vychovávateľky. Pani riaditeľka rozdala deťom pamätné listy, ktoré si budúci prváčikovia odniesli ako spomienku na zápis. Našim budúcim prvákom želáme veľa chuti pri zdolávaní abecedy, či prvých matematických úloh, veľa nových kamarátov a školských úspechov.

                                                                                                                              Kolektív učiteľov ZŠ Nižný Hrušov

          • Marec mesiac knihy

          • Marec sa odpradávna spája s knihou. Ani na našej škole to tento rok nebolo inak. Deti si doniesli vlastné knihy, z ktorých si každý deň čítali rozprávky,  v každej triede si zhotovili  výstavku kníh, vyrábali záloźky do knihy, starší čítali mladším a naopoak, navštívili obecnú aj okresnú knižnicu a vyhodnotili aj najlepšieho čitateľa. V rámci ŠKD prebehla aj tvorba ilustrácií rozprávok. Aktivít bolo neúrekom, veď  posúďte sami.

          • Pozvánka na zápis do 1.ročníka

          • Základná škola v Nižnom Hrušove Vás srdečne pozýva na  ZÁPIS PRVÁKOV. Zápis sa bude konať dňa 8.apríla 2024 o 15:00 hod v budove ZŠ.

            Prineste si:

            RODNÝ LIST DIEŤAŤA

            OBČIANSKY PREUKAZ

            SPRÁVU Z PORADENSKÉHO CENTRA (platí iba pre deti so zdravotným znevýhodnením)

            Tešíme sa na Vás!

          • Deň učiteľov

          • 28.marec je oslavou výnimočnej práce pedagógov. Najlepším učiteľom je život sám. Učiteľ je ten, ktorý dáva žiakovi to najcennejšie, základy pre život. DEŇ UČITEĽOV spríjemnil všetkým pedagógom aj starosta obce pán Ján Fenčák úprimným poďakovaním a peknou kytičkou. Poprial nám pri napĺňaní nášho poslania veľa tvorivých síl, pedagogického optimizmu a zdravia.

            "Ďakujeme, pán starosta."

                                                                                                                     Kolektív učiteľov ZŠ Nižný Hrušov

          • Oznam – Veľkonočné prázdniny

          • Milí rodičia,

            v termíne od 28.03.2024 (štvrtok) do 02.04.2024 (utorok) budú VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY. Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin: 27.marec 2024 (streda).

            Termín prázdnin: 28.marec 2024 (štvrtok) - 2.apríl 2024 (utorok)

            Začiatok vyučovania: 3.apríl 2024 (streda)

            Prajeme všetkým  pokojné veľkonočné sviatky!

                                                                                                                     PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                           riaditeľka školy

          • Informácie k zápisu do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025

          • Milí rodičia budúcich prvákov,

            opäť otvárame možnosť stať sa žiakom/žiačkou prvého ročníka našej školy v školskom roku 2024/2025. Zápis do prvého ročníka pre školský rok 2024/25 sa bude konať dňa 8. apríla (pondelok) 2024 od15:00 hod.

            POZOR - Zápis je povinný pre deti, ktoré dovŕšia do 31augusta 2024 6 rokov. AJ AK STE ŽIADALI o “ODKLAD“, zápis musíte absolvovať a oznámiť danej škole, že ste požiadali o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

            Podrobné informácie nájdete na webe ministerstva TU.

            Pre zápis dieťaťa do 1. ročníka je potrebné kliknuť na Elektronicku prihlášku TU.

            Vyplňte elektronickú prihlášku, ktorá sa zobrazí po kliknutí TU v termíne od 01. apríla 2024.

            Usmernenia k vyplneniu elektronickej prihlášky:

            • vyplňte všetky údaje napriek tomu, že nie všetky polia prihlášky sú povinné (v prípade neúplných údajov Vás budeme kontaktovať)
            • je nutné vyplniť údaje o OBOCH zákonných zástupcoch
            • pole v prihláške s názvom „Má aktivovanú elektronickú schránku na doručovanie“ neznamená mailovú adresu, ale ide o elektronickú schránku zriadenú na portáli Ústrednom portáli verejnej správy na adrese www.slovensko.sk (číslo elektronickej schránky je tvare E a 10-miestne číslo)
            • slovo „integrovaný“ v elektronickej prihláške neznamená, že dieťa chodilo do materskej školy, ale znamená, že ide o dieťa, ktoré má špeciálne výchovno- vzdelávacie potreby (žiak so zdravotným znevýhodnením)
            • vyplňte všetky polia korektne (veľké a malé písmená), úplne a s diakritikou (mäkčene, dĺžne, vokáne, dve bodky, dve čiarky)
            • možnosť „Žiadosť do materskej školy o predĺženie predprimárneho vzdelávania“– túto možnosť označíte v prípade, že dieťa nie je zrelé, nedosiahlo školskú spôsobilosť a pokračuje v predprimárnom vzdelávaní, t.j. naďalej bude navštevovať materskú školu (riaditeľka školy mu vydá rozhodnutie o neprijatí)
            • rodné číslo zadávajte v tvare 123456/7890 (posledné štvorčíslie oddeliť LOMÍTKOM „/“)
            • po úspešnom odoslaní prihlášky Vám bude automaticky vygenerovaný a odoslaný mail o potvrdení prihlášky na mailovú adresu, ktorú ste zadali v prihláške

             

            Povinná školská dochádzka v paragrafoch

            Zákon č.245/2008 Z.z. - zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon)

            § 19

            Povinná školská dochádzka

            (3) Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            (4) Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ školy rozhodne o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu. Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

            (8) Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            § 20

            Plnenie povinnej školskej dochádzky

            (2) Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

            (4) Základná škola pri zápise dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky vyžaduje osobné údaje:

            a) meno a priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, miesto narodenia, národnosť, štátne občianstvo, trvalé bydlisko dieťaťa,

            b) meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé bydlisko zákonných zástupcov

            Zákonný zástupca môže požiadať o ročný odklad povinnej školskej dochádzky, ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť a pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia (nedosiahlo potrebnú zrelosť v niektorej z hlavných vývojových oblastí vývinu dieťaťa - telesnej, mentálnej, sociálnej a emocionálnej, má zdravotné problémy).

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie - stiahnete TU.

            Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacíme potrebami:

            Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacíme potrebamí spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostickéo vyšetrenia dieťaťa.

            V prípade, ak sa rodič nemôže dostaviť kvôli ochoreniu alebo karanténe, môže si dohodnúť náhradný termín na e-mailovej adrese zakladnaskola@niznyhrusov.sk alebo na tel. č. 0911704724.

            Na zápis je potrebné priniesť:

            • originál rodného listu dieťaťa (k nahliadnutiu) 
            • občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov (k nahliadnutiu)
            • v prípade potreby splnomocnenie jedného zo zákonných zástupcov 

            Žiadosť o plnenie povinnej školskej dochádzky mimo územia SR si stiahnete TU.

            V prípade otázok nás kontaktujte telefonicky na telefónnom čísle 0911 704 724, prípadne mailom zakladnaskola@niznyhrusov.sk

            Rozhodnutie riaditeľa školy o prijatí dieťaťa dostanú zákonní zástupcovia v zákonnej lehote do 15.6.2024.

            Prezentácia školy ZŠ Nižný Hrušov je k dispozícií TU

            Prezentácia ŠKD ZŠ Nižný HRušov je k dispozícií TU

          • DEŇ VODY

          • Každý rok si 22. marca pripomíname význam vody pre život na Zemi a to, že si ju musíme vážiť a nesmieme ňou plytvať. Tento deň bol jedinečnou príležitosťou  pripomenúť žiakom našej školy  mimoriadnú dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a rozvoj ľudskej spoločnosti. Prostredníctvom rozličných aktivít si žiaci uvedomili význam vody a jej nenahraditeľnosť pre život.

          • Ilustrácia rozprávky

          • V školskom klube sme si vyskúšali, ako vznikajú ilustrácie do kníh. Deti sa snažili kresbou vystihnúť hlavnú postavu svojej obľúbenej rozprávky.

          • Všetkovedko. Galéria slávy.

          • Tento rok sa konal už 15.ročník súťaže Všetkovedko, do ktorého sa zapojili aj žiaci našej školy. Tí z nich, ktorí zvládli test bez jediného zaváhania alebo sa pomýlili najviac v jednej otázke sa prebojovali do Galérie slávy.

            Veľmi nás potešilo, že titulom Všetkovedko a čestným miestom v Galérii slávy sa môže pochváliť aj žiak z našej školy Juraj Žolna z 2. A triedy. Získal 1.miesto. Test zvládol na 100%.

            Srdečne blahoželáme!

            Galéria slávy - link TU

                                                                                                                            PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                  riaditeľka školy

          • Literárna Poruba - 1. miesto

          • Dňa 21.marca sa uskutočnila súťažná prehliadka v prednese poézie a prózy pod názvom: Literárna Poruba 1.ročník v ktorej nás úspešne reprezentoval a zároveň získal aj 1. miesto žiak 3.ročníka Šimon Bak. Podujatie organizoval Obecný úrad Kamenná Poruba, Spoločný školský úrad, Základná škola, Kamenná Poruba 110. Gratulujeme a ďakujeme Šimonovi Bakovi za výbornú reprezentáciu našej školy.

             

                                                                                                                           PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                 riaditeľka školy

          • Návšteva predškolákov v ZŠ Nižný Hrušov

          • Dňa 14.03.2024 sa  predškoláci zúčastnili otvorenej hodiny v 1. ročníku ZŠ Nižný Hrušov. Po radostnom zvítaní sa s kamarátmi-terajšími prvákmi, všetkých privítala pani riaditeľka PaedDr.Iveta Ondiková  a pani učiteľka 1.ročníka Mgr.Nikoleta Rusnáková.

            Prváci predviedli, čo sa za pár mesiacov vo „veľkej škole“ naučili a spolu so škôlkármi čítali, počítali, strihali, maľovali, hrali sa, zabávali. Deti sa v škole cítili veľmi príjemne, o čom svedčilo ich nadšené rozprávanie. Veríme, že aj vďaka tomuto stretnutiu, pôjdu deti k zápisu do prvej triedy s ľahkosťou a radosťou. Aj touto cestou sa chcem poďakovať pedagógom z MŠ za milé stretnutie.

                                                                                                                                PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                      riaditeľka školy

          • Na folklórnu nôtu

          • Marec sa nesie v znamení kníhy. Knihy nám prinášajú ponaučenie, zábavu i oddych. Po knihe siahneme vždy, keď je nám smutno, i keď potrebujeme nejakú radu. V knihe sú zaznamenané múdrosti našich predkov i spomienky na našu mladosť. Existujú však aj ľudia, ktorí nám život v minulosti vedia priblížiť. A tak to bolo aj dnes u nás v škole. Medzi nás zavítali manželia Anka a Miro Jenčovci, dlhoroční členovia FS Vranovčan a zakladatelia  a vedúci FS Lipovec a Lipovček. Porozprávali nám, ako sa kedysi ľudia obliekali do krojov, aké kroje máme na našom území, ako sa kroje od seba líšia a ako sa výrábajú. Naše deti sa predviedli v úlohe modelov a modeliek. Na záver nechýbala škole tanca. Za príjemné stretnutie veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

          • Návšteva obecnej knižnice

          • Vrámci akcie Týždeň slovenských knižníc  žiaci našej školy pod vedením svojich pani učiteliek navštívili obecnú knižnicu. Prezreli si nové tituly a domov si odniesli pekné knižky, ktoré im vo voľnom čase budú spríjemňovať deň. Veríme, že takéto aktivity budú u deti vzbudzovať väčśí záujem o knihy a rozvíjať čitateľskú gramotnosť. Dočítania, kamaráti!!!!