• Okresné kolo Šalianskeho Maťka

          • Dňa 26.1.2023 sa Viktória Magurová, žiačka štvrtého ročníka, zúčastnila okresného kola Šalianskeho Maťka, súťaže v prednese povestí. Vo veľmi silnej konkurencii nás výborne reprezentovala. Ďakujeme. 

          • Oznam - Rodičovské združenie

          • Vážení rodičia,

            dňa 25.01.2023 sa uskutočnia v priestoroch školy triedne rodičovské aktívy formou konzultácie od 13.30 do 16.30, kde Vám budú poskytnuté informácie o prospechu detí.

            Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na stretnutie s Vami.

                                                                                                                             PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                    riaditeľka školy

          • Šaliansky Maťko

          • Dňa 10.1.2023 sa uskutočnilo školské kolo v prednese povestí Šaliansky Maťko. Do sútaže sa zapojili štyria žiaci,ktorí venovali svoj voľný čas a ukázali svoju šikovnosť. Do okresného kola postupuje Viktória Magurová. Všetkým zúčastneným žiakom blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov. 

             

          • Pytagoriáda 2022

          • 7.12.2022 sa uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Svoje matematické  zručnosti a rýchlosť si  preverili žiaci 3. – 4. ročníka. Popasovali sa s 15 úlohami počas 60 minút. Overili si svoje matematické znalosti a vedomosti v rôznych oblastiach matematiky. A verte, že to nebolo úplne ľahké. Máme však šikovných žiakov, pretože úspešných riešiteľov školského kola je šesť.

            Všetci postupujú do okresného kola.

             

            Sú to títo žiaci:

            3.ročník:

            Alexander Hakoš

            Matias Prekrest

            Ondrej Soták

            Sebastián Fenčák

            4.ročník:

            Júlia Kendereš

            Kristína Lukáčová

             

            Všetkým blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov!

          • Oznam - 19.12.2022

          • Riaditeľka Základnej školy v Nižnom Hrušove oznamuje rodičom a žiakom, že na základe rozhodnutia RÚVZ vo Vranove nad Topľou a v zmysle Metodického usmernenia č. 15/2015-R, prerušuje vyučovanie a vyhlasuje chrípkové prázdniny z dôvodu vysokého nárastu počtu chorých žiakov. Prerušenie sa týka aj ŠKD.

            Vyučovanie sa prerušuje v termíne od 20.12.2022 (utorok) do 08.01.2023, pričom žiaci nastúpia do školy po prázdninách 09.01.2023 (pondelok).

            Z uvedeného dôvodu sa ruší aj Vianočná besiedka. Náhradný termín bude oznámený  po nástupe žiakov a detí do školy.

                                                                                                                          PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                 riaditeľka školy

          • Deň sv. Mikuláša v Dome kultúry Nižný Hrušov

          • Celý kraj sťa striebro svieti. Príď, Mikuláš, prosia deti. Chytro sadaj na sane, v Dome kultúry v Nižnom Hrušove ťa všetci  čakáme. Ponáhľaj sa medzi nás.

            Aj tento rok k nám  zavítal Mikuláš v sprievode anjelika a čertov.  Deti boli od rána plné očakávaní, čo im Mikuláš donesie vo svojom vreci. O svätom Mikulášovi sa traduje, že mal dobré a štedré srdce. Ľúbezným spevom privítal  Mikuláš  deti. Mali veeeľkú radosť. Deti vítali Mikuláša básničkami a úprimne sa tešili, že ich prišiel navštíviť a nezabudol aj na sladkosti. 

            Zaspievali mu aj  pesničky. Potom nasledovala pre deti rozprávočka Hoki Poki: "Keď sa hľadá kamarát". Veľká radosť zavládla v detských dušiach, budú to pre mnohé deti nezabudnuteľné zážitky.

            Chceme sa všetkým, ktorí sa podieľali na príprave Mikuláša  veľmi pekne poďakovať za ochotu, nápaditosť a chuť urobiť  radosť našim deťom. Ďakujeme našim sponzorom a starostovi obce pánovi Jánovi Fenčákovi vďaka ktorým boli pripravené bohaté mikulášske balíčky. Zároveň sa chceme poďakovať zamestnancom OcÚ za pomoc pri zrealizovaní tejto peknej akcie, našim milým kolegyňkám z MŠ a kolektívu učiteľov zo ZŠ.

          • Exkurzia v kalibračnom laboratóriu

          • Dňa 1.12.2022 sa žiaci 3. a 4.ročníka vrámci matematiky zúčastnili exkurzie v kalibračnom laboratóriu. Majiteľka laboratória pani Ing. Slávka Boguská deťom priblížila vznik meradla, základnú jednotku dĺžky, meter. Dozvedeli sa, že prototyp metra je uložený v archíve Medzinárodného úradu pre váhy a miery v Paríži. Prototyp metra je vlastne platinová tyč s prierezom v tvare H. Následne im pani Boguská ukázala, ako premeriava rôzne meradlá. Bolo to pre nás veľmi zaujímavé a obohacujúce stretnutie. 

          • Ovocný sad v Základnej škole Nižný Hrušov

          • Projekt podporený Nadáciou TESCO

            Dňa 7.novembra 2022 ani zima našich školákov neodradila zapojiť  sa do sadenia stromov v areáli našej školy. Pri výsadbe ovocných stromov  sa učili  od odborníka p. Pisarčíka ktorý povedal, že ideálnym obdobím na sadenie ovocných stromov je október a začiatok novembra, kedy sú stromy už vo fáze vegetačného pokoja. Stromčeky majú pri jesennej výsadbe čas do príchodu zimy ešte zakoreniť, a budú tak lepšie pripravené na nasledujúce vegetačné obdobie. Všetky informácie, skúsenosti ako aj zaujímavosti, na ktoré sa deti pýtali im pán Pisárčik veľmi  rád odpovedal. Do projektu sme zakomponovali aj predmety prírodoveda, prvouka a pracovné vyučovanie.   Spoločne s pánom Pisarčíkom  deti zasadili  čerešne , jablone a hrušky. Každý  priložil ruku k dielu. Každá praktická skúsenosť znásobuje teoretické poznatky. Deti s veľkou chuťou a radosťou najskôr počúvali, potom aj pomáhali pri sadení stromčekov.        

            Spoločne sme  stromčeky zasypali zemou a poliali. Zároveň deti  dali sľub,  že sa o svoje stromčeky budú starať a nezabudnú ich polievať.

            Všetky tieto ovocné stromy sa umiestnili na zelenom priestranstve za budovou školy, a  takto prispeli ku ďalšej kráse a pútavosti nielen pre samotných žiakov, no i pre pedagógov a návštevníkov školy. Deti budú výsledky svojej aktivity vidieť pravidelne.

            Aj týmito zážitkovými aktivitami im ukazujeme, že každý z nich môže pridať ruku k dielu a žiadna pomoc pre prírodu nie je zbytočná. Jeden dospelý strom môže zásobovať kyslíkom až 10 ľudí. Naším cieľom je dať deťom  do pozornosti, okrem iných, hlavne environmentálny význam stromov s dôrazom na ich jedinečnú schopnosť pohlcovať oxid uhličitý a pomáhať tak nám všetkým kompenzovať našu uhlíkovú stopu,“

            V rámci projektu je v ovocnom sade nainštalovaný "Hotel pre hmyz" Popis: 🐝Popis: 🐞Popis: 🕷 a búdky pre vtáčikyPopis: 🐦Popis: 🍁.

            ĎAKUJEME Nadácii TESCO za finančnú pomoc , pánovi Pisarčíkovi, pani Mgr.E.Bezekej a starostovi obce J. Fenčákovi  za zrealizovanie projektu a škole prajeme bohatú úrodu.

            Pevne veríme, že školáci nezabudnú na svoj sľub a budú sa o svoje krásne ovocné  stromy s láskou starať.

            Na záver sme si zaspievali veselú pieseň  Červené jabĺčko a pieseň Dedina.

          • Oznam

          • Tento týždeň bude tanečný krúžok v stredu 30.11.2022 a vo štvrtok 1.12.2022.

          • Pyžamová párty

          • V našom školskom klube sa minulý týždeň konala párty.

            Ako na každej párty, aj na tej našej: “Pyžamovej“ bolo veselo. Deti súťažili, zabávali sa, tancovali a nechýbalo ani pohostenie, za ktoré ďakujeme štedrým mamičkám.

            Celé popoludnie sa nieslo v rozprávkovom duchu. A preto aj súťažné disciplíny boli zamerané rozprávkovo.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Tento týždeň sme realizovali projekt pod názvom ,,Európsky týždeň boja proti drogám" Pre deti 1. až 4. ročníka základnej školy bolo pripravených niekoľko aktivít, ktorých hlavným cieľom bolo zdôraznenie významu prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o legálnych aj nelegálnych drogách. Žiaci sa formou prezentácie a vytvárania spoločného plagátu, dozvedeli mnoho informácii, počas ktorých sa rozpútala vzájomná diskusia Nechýbala ani ochutnávka vitamínového, ovocného koktejlu, ktorým si žiaci obohatili svoj denný jedálniček. Následne sa aj žiaci mediálneho krúžku, pomocou metódy brainstormingu, ktorá je jednou z najtradičnejších a najviac využívaných metód na uvoľnenie a nastavenie mysle, snažili nájsť originálny návrh, ktorý vedie k riešeniu problému. Vzájomne sa inšpirovali a zdokonaľovali svoje nápady. 

          • Veselí športovci v ŠKD

          • V našom školskom klube sa veru nenudíme.

            Minulý týždeň sme mali zaujímavú súťaž, ktorú sme nazvali „Veselí športovci“.  Veselí preto, lebo deti plnili zábavné a netradičné športové disciplíny a zato získavali netradičné odmeny – geometrické tvary.

            Boli to napríklad takéto disciplíny: loptička na lyžičke, lopta na paliciach, pohyblivý chodník, jazda na koberci, hula-hop, bowling, strieľanie papierovou guľou na bránu, krúženie kruhom a veľa ďalších. Zo získaných geometrických tvarov nakoniec vytvorili rôzne športové postavičky.

          • iBobor 2022

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor, ktorej hlavným cieľom je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Úlohy preverili u každého účastníka čítanie s porozumením a ich logické myslenie.

            Všetkým účastníkom ďakujeme za účasť v súťaži.

          • Oznam pre rodičov

          • Vážení rodičia,

            dňa 17.11.2022 štvrtok je štátny sviatok.

            Riaditeľka ZŠ Nižný Hrušov v zmysle § 150 ods.5 Zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods.10 vyhlášky MS SR č.231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných a stredných školách v znení vyhlášky č.518/2010 Z. z. poskytuje z prevádzkovo-organizačných dôvodov voľno pre žiakov školy na 18.11.2022 (piatok).

            Riadne vyučovanie pokračuje v pondelok 21.11.2022.

            Ďakujeme za pochopenie.

                                                                                                                                  PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                       riaditeľka školy

             

          • Šarkaniáda

          • K jeseni neodmysliteľne patria šarkany. Minulý týždeň sme sa v školskom klube venovali práve tejto téme. Učili  sme sa pesničky a básničky o šarkanoch, kreslili sme a vystrihovali veselých šarkanov a v závere týždňa sme urobili výstavku vlastnoručne vyrobených šarkanov.

            Leť môj šarkan, fúkaj vietor fijú, fijú,

            každý s nami hľadí do neba.

            Len na jeseň šarkany tu žijú, žijú,

            pozerajú z výšky na teba.

          • Oznam - Jesenné prázdniny

          • V dňoch 28.- 31.10.2022 sú jesenné prázdniny. Vyučovanie v základnej škole (po prázdninách) začína v stredu 2.11.2022.

                                                                                                                                 PaedDr. Iveta Ondiková

                                                                                                                                       riaditeľka školy

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Milý dedko, drahá babička,

            Vám patrí táto krátka básnička.

            Váš úsmev a Vaše pohladenie

            sú na nezaplatenie.

            Ľúbime Vás nadovšetko

               milá babka, drahý dedko.